Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

De Doorbijter

Logo https://mvlt.fnozorgvoorkansen.nl/de-doorbijter

Naar bovenAlmelo, februari 2017

Toen Jannie Koops (65) zes jaar jong was begon ze met gymnastiek, op haar twaalfde startte ze met korfbal, na haar trouwen werd het volleybal, tennissen en zwemmen. Tot op 30 april 2010 haar leven stopte en alles op zwart ging.


Naar bovenNu tennist Jannie weer. En ze bowlt en ze skiet tijdens de innovatieve activiteit 'Fief worden en fief blijven'.

Dit is haar verhaal.


Naar boven

“Ik wil zo graag, maar mijn lichaam houdt mij tegen. En daar heb ik moeite mee, want ik ben geen stilzitter. Ik kan wel op gymnastiek gaan, maar deze beweging is gewoon veel intenser en veel leuker. En je doet het met z'n tweeën, dus je kunt elkaar ook nog een beetje oppeppen.”

Naar bovenKoninginnedag 2010

Jannie haalt haar moeder op en wandelt met haar in de rolstoel langs de kraampjes en attracties in het dorp. Aan het eind van de middag brengt Jannie haar moeder weer thuis en wil vertrekken. Maar dan vraagt haar moeder of ze nog een kroketje voor haar wil halen. Jannie herkent het vanuit haar jarenlange werk in de zorg: ouderen zijn niet graag alleen en proberen de tijd met gezelschap te rekken.

Naar bovenJannie loopt naar de snackbar op de hoek, haalt een kroketje, loopt naar buiten, maar wat er daarna gebeurt weet ze niet meer.

Een paar dagen later wordt Jannie wakker in het ziekenhuis.
Naar bovenJannie heeft op straat een hartstilstand gekregen. “Twee kinderen vonden mij in een bosje.”


Naar bovenNa wekenlang in het ziekenhuis te hebben gelegen en het inbrengen van een pacemaker mag Jannie weer opstaan. Schuifelend achter een rollator moet ze helemaal opnieuw beginnen.

Naar bovenJannie denkt haar leven weer op te pakken. Maar dan wordt ze arbeidsongeschikt verklaard vanwege haar pacemaker.  Ze is er kapot van. Ze protesteert tegen de beslissing en probeert van alles om weer aan het werk te komen in de zorg. Maar het lukt haar niet. “Mijn werk was mijn hobby.”

Naar bovenJannie focust zich op haar revalidatie via cardiofitness en pakt intussen mantelzorgklusjes op bij haar in de buurt. In 2016 vertelt een buurvrouw haar over 'Fief worden en fief blijven', een beweegactiviteit voor ouderen waarbij gebruikt wordt gemaakt van games.

Jannie is al een tijdje uitgekeken op cardiofitness en is gelijk enthousiast.

Naar boven“Bij 'Fief worden en fief blijven' doe je steeds iets anders en beweeg je je hele lichaam: armen, benen en buik, alles. Bij cardiofit zit ik vooral op de fiets, en dan doet je bovenlichaam niets.”

Naar boven

Naar bovenJannie vind het gamen zo leuk dat de fysiotherapeut haar regelmatig tot rust moet manen. Bij 'Fief worden' lopen twee fysiotherapeuten rond om de professionele begeleiding te verzorgen.Naar boven

Naar bovenHet gamen voor ouderen met een beperking bij 'Fief worden' heeft in korte tijd een trouwe schare aan bezoekers opgebouwd. Uit onderzoek blijkt dat deze manier van gamen zorgt voor een fysieke én mentale training. 

Naar boven“Je doet het samen met andere mensen en dat maakt het ook gezellig.”

Naar bovenJannie voelt zich ‘best fit’ en heeft haar zorgfunctie weer opgepakt, ditmaal als vrijwilliger. Elke week komt haar broer, die een verstandelijke beperking heeft, een dag op bezoek. Ook is Jannie bewindvoerder van een 100-jarige vrouw bij haar in de straat.

Naar bovenDe oudste persoon met een beperking die mee heeft gedaan in de Game Room is een mevrouw van 108 jaar oud. Zij heeft hier getennist. 

Naar boven

Naar bovenJannie is onderdeel van een ‘heel gezellig groepje’ bij haar in de buurt. Ze willen allemaal zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Een oudere vrouw in de straat is aan het dementeren. “Die kan ik vanuit mijn woonkamer een beetje in de gaten houden.”

Naar bovenDoor te sporten hoopt Jannie langer fit te blijven en thuis te wonen. “Soms kom ik bij mensen in een verzorgingstehuis en dan denk ik ‘laat mij nog maar even hier’.”

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan