Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

De Doortrapper

Logo https://mvlt.fnozorgvoorkansen.nl/de-doortrapper

Naar bovenCarolien Koster Hamstra (67) fietste stad en land af voor haar werk, maar ook om haar hond uit te laten en vrienden en familie te bezoeken. Ze vond het prachtig.

Naar boven
Maar rond haar 55e levensjaar staken gezondheidsproblemen een stokje tussen haar spaken en kwam ze zelfs thuis te zitten. Dat hield ze niet vol. Toen de muren op haar af kwamen bedacht ze een uitweg.

Dit is haar verhaal.

Naar boven

Naar boven

Jarenlang stapte Carolien voor haar werk elke ochtend op de fiets om bloed af te nemen bij mensen thuis die zelf niet naar het lab konden komen. Ze had altijd al evenwichtsproblemen, een familiekwaal, maar halverwege de 50 kwam daar ernstige gewrichtspijn bij. Carolien werd afgekeurd en zat plots thuis.

Naar bovenSoms hees ze zichzelf op de fiets en reed ze lukraak een rondje in de hoop iemand tegen te komen om een praatje mee te maken.

Naar boven

Maar toen ze door schildklierklachten bijna permanent duizelig en misselijk was, kwam ze nog amper de deur uit. Het contact met oud-collega’s verwaterde snel. Toen ze dag in dag uit vanaf de bank naar de vogeltjes in de tuin zat te kijken, werd het haar teveel.

Naar boven

Naar boven


Ze hoorde van iemand dat er driewielers waren voor mensen waarvoor het fietsen op twee wielen niet meer gaat. Ze werd uitgenodigd voor een proefritje en ontmoette Jannie Bunk, die als vrijwilliger driewiel-fietsles geeft en ook kennismakingsdagen organiseert.

Naar boven


De standaard hoge driewielfiets vond Carolien heel spannend. De meeste wegen lopen bol om water af te voeren, en dat maakt het evenwicht bewaren lastig. Ze besloot een lager model te kopen. Ze oefent lang en veel tijdens de fietsles. Op een bepaald moment durft ze de weg weer op.

Naar bovenNaast individuele fietslessen, organiseert Jannie Bunk ook dagen waarop fabrikanten hun driewielers kunnen tonen en geïnteresseerden een proefritje kunnen maken.

Naar boven

Naar boven


Carolien fietst graag naar het bos of bezoekt haar moeder van 90. Ze laat ook fietsend haar oude hondje uit en vindt het geweldig dat die er gewoon aangelijnd naast loopt.

Naar boven

Naar boven

Naar boven


Carolien merkt ook dat haar rug beter wordt. Door het fietsen zelf maar ook doordat ze haar hand daarbij uitsteekt. Dat motiveert haar weer om naar de fietsles te gaan om te oefenen en haar actieradius te vergroten.

Naar boven

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan