Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

De 'Nabuur'.

Logo https://mvlt.fnozorgvoorkansen.nl/de-nabuur

Naar boven


In 1926 wees de Nederlandse overheid een veenmoeras in Oost-Drenthe aan als locatie voor het pioniersdorp Witteveen. In het kader van werkverschaffing werd het moeras ontgonnen door werklozen. Elk gezin kreeg een geit van de overheid om zelfvoorzienend te kunnen zijn.

Naar boven
In diezelfde jaren ’30 werd Henk van Garrel geboren in de gloednieuwe wijk Tuindorp Oostzaan boven Amsterdam. De wijk was aangelegd om arbeidersgezinnen uit slechte huizen, vaak zonder badkamer, te verheffen. Na zijn schooljaren kwam Henk te werken in een zwavelzuurfabriek.

Naar bovenToen Henk na zijn pensioen naar Witteveen verhuisde, voelde hij zich snel thuis in de hechte gemeenschap. Maar 20 jaar later begon het dorp door verdwijnende voorzieningen, vergrijzing en ontgroening af te glijden. 
De Witteveners kropen bij elkaar om het dorp uit het moeras te trekken. En toen bleek Henk zelf hulp nodig te hebben.
  
Dit is zijn verhaal.

Naar boven

Naar boven
Tijdens het werk in de fabriek bloeide Henk op als bemiddelaar tussen het personeel en de directie. De vakanties bracht het gezin van Garrel vaak door in Drenthe. Vlak voor zijn pensioen dachten Henk en zijn vrouw: 'waarom gaan we hier niet wonen straks?'   

Naar boven
Ze zien een huis te koop staan in Witteveen en maken een praatje met wat mensen. Dat bevalt Henk goed. Hij merkt dat het een hechte gemeenschap is die tegelijk wel open staat voor nieuwkomers.

Naar boven

Naar boven
Na de verhuizing wil Henk graag inburgeren. Hij legt een siertuin aan bij het huis die tuinliefhebbers aantrekt. Ook organiseert hij diavertoningen van zijn natuurfoto’s in het tuinschuurtje. Op een bepaald moment wordt Henk gevraagd om een avond per week achter de bar in de sportkantine te staan.

Naar boven
Tijdens een baravond vertelt Henk over zijn liefde voor modelbouwvliegtuigen. Een paar dagen later staat een stel jonge Witteveners bij hem op de stoep: of hij hen modelbouw wil leren. Henk tuigt een cursus op en als de vliegtuigen klaar zijn, gaat hij met de jongens vliegen op de heide bij Ermelo.

Naar boven
Na verloop van tijd gaat Henk zijn gezondheid achteruit waardoor hij moet stoppen met de modelbouwcursus. Dan ontdekken ze dat zijn vrouw leukemie heeft en vanaf dat moment steeds intensievere verzorging nodig heeft.

Naar boven
De kinderen zijn uitgewaaierd over het land en Henk komt wegens de zorgtaak bijna niet meer het huis uit. Henk en zijn vrouw maken een zware en verdrietige periode door.

Naar boven
En dan staat er ineens een Wittevener op de stoep: hij komt 'even koffie drinken'. En een paar dagen later komt de volgende. De nuchtere Witteveners helpen Henk de moeilijke tijd door, ook na het overlijden van zijn vrouw.

Naar boven

Naar boven
De dorpsbewoners hebben zich ondertussen gericht op de gevolgen van ontgroening en vergrijzing.

Naar boven
Verontruste inwoners, waaronder Henk, organiseren een dorpsberaad en bedenken een plan om de school te redden en een dorpshuis te realiseren. Ze weten veel dorpsbewoners te mobiliseren. De school wordt gered door te fuseren met een naburige school waarna het oude schoolgebouw tot dorpshuis omgetoverd kan worden


Naar boven
Henk stortte zich op de transformatie van het oude schoolplein naar dorpsplein rondom het dorpshuis. 
Zijn kennis van tuinieren kwam hierin goed van pas.

Naar boven

Naar boven
‘Henk van Garrel is op 11 april plotseling overleden, 
hij was erg te spreken over de reportage. Daarom heeft de familie met veel plezier toestemming gegeven deze te publiceren.’

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan