Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

De ongebonden vrijwilliger

Logo https://mvlt.fnozorgvoorkansen.nl/de-ongebonden-vrijwilliger

Naar boven"Mijn moeder wilde jaren geleden per se blijven bewegen. Zij keek toen naar een driewieler. Dat was een beetje raar want zo’n driewieler werd toen nog geassocieerd met een handicap. Maar zij trok zich daar niets van aan. Ze is heel eigenwijs. Toen hebben wij op marktplaats zo’n fiets gekocht, en merkten we dat je er niet zo maar op wegfietst, óók ik niet."

Naar boven

Naar boven
"Ik wilde me na mijn pensionering al eerder inzetten voor ouderen en toen dacht ik: ik wil ouderen kunnen laten zien dat de driewieler ook een optie is. Want voorlichting was er niet. Ik wil laten zien dat het kan. En als instanties het niet doen dan doe ik het zelf wel. Niet alleen mijn moeder is eigenwijs!"

Naar boven

Naar boven"Ik wist ook gelijk zeker: ik wil het organiseren als ongebonden vrijwilliger zodat ik niet gehinderd word door allerlei procedures en beperkingen. Ik ben in mijn woonplaats Baarn begonnen met een oefenmiddag. Ik schreef een persbericht dat gratis in de krant werd geplaatst door de redactie. Bij de gemeente regelde ik een gratis locatie. Dat lukte omdat ik mij als vrijwilliger meldde."

Naar boven


"Toen ik de locatie geregeld had, benaderde ik een plaatselijke fietsenwinkel. Die wilde wel meewerken want voor hen is het gratis reclame."

Naar boven"De allereerste keer kwamen dertien mensen opdagen, de tweede keer al dertig. Ik wist wel dat het ging groeien, maar de drempel is hoog want de driewielfiets heeft het imago tegen. Zelfs kinderen zeiden tegen hun ouders: ‘ik ga echt niet naast je rijden als je daarop gaat fietsen!’ Maar als ze op zo’n dag komen, en ze zien anderen ermee dan realiseren ze zich dat het gewoon een driewielfiets voor senioren is. Op dat moment gaan ze om."

Naar boven

Naar boven


"Pas toen ik realiseerde me dat we gingen groeien en we professionele begeleiding van fysio- en ergotherapeuten nodig zouden hebben, ben ik gemeentes en fondsen gaan benaderen voor financiële steun."

Naar boven

"Ik heb FNO benaderd en kreeg heel snel een enthousiaste reactie. Maar ik wilde niet zelf een subsidie aanvragen en moeten beheren dus heb ik de fietsersbond erbij betrokken. Hun aanvraag werd gehonoreerd. Zo breidt het project zich uit over Nederland uit en kan ik de ongebonden vrijwilliger blijven."

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan