Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

De Optimist

Logo https://mvlt.fnozorgvoorkansen.nl/de-optimist-882

Naar bovenZwolle, mei 2017.
 

Jan van de Berg (81) gaat wekelijks met een groep leeftijdsgenoten naar het sportveld van korfbalvereniging Sparta. Niemand had een paar jaar geleden kunnen voorspellen dat Jan ooit nog een sportveld zou betreden. Toch bokste hij het voor elkaar.

Dit is zijn verhaal.

Naar bovenJan groeit op in de net drooggelegde Flevopolder. Het gezin is gezellig en druk met vader, moeder, zes zonen en zes dochters. Als Jan 18 wordt, tipt een vriend hem dat er jonge mannen geworven worden om te gaan werken in de Zuid-Afrikaanse goudmijnen. 

Jan twijfelt geen seconde.

Naar bovenNa een strenge medische keuring vertrekt Jan en begint hij aan een avontuur dat hem groot geluk zal brengen, maar hem 55 jaar later als een gehavend man op de Nederlands bodem zal terugwerpen.

Naar boven

“Je hoort ergens bij, anders zit je maar thuis op de bank. En je wil niet altijd op de bank zitten, je wilt iets doen. Een mens wil ergens bijhoren en hier hoor ik nu bij.”

Naar bovenHet werk in de Zuid-Afrikaanse goudmijnen is zwaar en ongezond. Na vier jaar stopt Jan en gaat aan de slag als meubelmaker in Melville, vlakbij Johannesburg.

Al snel bouwt de jonge en energieke Jan een meubelwerkplaats op. Daarnaast begint hij een koffiehuis en een theater.

Naar bovenHet theater en het koffiehuis groeien uit tot de drukstbezochte sociale plekken van Melville en Jan is spil in dit web van gezelligheid en vertier.

Naar bovenOp een dag staat Jan op de tennisbaan en ziet hij plots een bal dubbel. De oogdokter kan niets ontdekken. De maanden erna verslappen zijn arm- en beenspieren. Als Jan's broers en zussen op bezoek zijn, schrikken ze van zijn verslechterde toestand en besluiten Jan naar Nederland te halen.

Naar bovenMaar ook in Nederland blijft het bergafwaarts gaan met Jan's gezondheid. Fietsen blijkt te zwaar en tijdens zijn zeldzame wandelingen naar de buurtwinkel houdt Jan zijn hoofd met zijn handen overeind. Na veel onderzoek volgt de uitslag: Jan heeft Myasthenia Gravis, een zeldzame auto-immuunziekte die zijn spieren aantast.


Naar bovenJan ligt bijna zeven weken aan ‘spaghettidraden’ in het ziekenhuis en krijgt zware medicijnen. Hij kan werkelijk niets doen en ziet bijna niemand. De eenzaamheid, het nietsdoen, Jan vindt het verschrikkelijk.


 

Naar bovenDan begint de revalidatie. Elke dag een stapje meer bewegen. Op een dag valt Jan's oog op een advertentie in de lokale krant: Sportservice Zwolle heeft plannen om bij hem in de buurt een bewegingsactiviteit te organiseren samen met ouderen met een beperking. 
Jan is nieuwsgierig: hij wil meer bewegen maar ook mensen ontmoeten. Hij knipt de advertentie uit. 


Naar bovenJan belt met Sportservice Zwolle en krijgt een vriendelijke dame aan de telefoon die hem uitnodigt naar een informatiemiddag te komen. Tijdens die middag wil de organisatie horen welke wensen er leven ten aanzien van de bewegingsactiviteit.  

Jan besluit te gaan. De buurman wil hem wel brengen.Naar bovenTijdens de informatiemiddag hoort Jan tot zijn vreugde dat de activiteit op een sportpark plaats zal hebben. Jan heeft altijd gesport en bij een sportpark voelt hij zich thuis. Ook denkt de organisatie creatief na over activiteiten, zoals het levend biljart. In september 2016 is Jan ver genoeg met de revalidatie en kan hij aanhaken.
Naar boven

Naar bovenHet bewegen bevalt hem zo goed dat Jan het nu elke week doet. Sportief bezig zijn is maar een van de voordelen, het gaat hem ook om de gezelligheid. “Een kopje koffie drinken na afloop, een geintje maken.”  De organisator van de activiteit ontdekt dat deelnemers Jan en Piet in hetzelfde appartementencomplex wonen en stelt ze aan elkaar voor.


Naar boven

Naar bovenDoor de bewegingsactiviteit voelt Jan zich fitter. Een aantal weken geleden heeft hij een elektrische fiets gekocht, waarmee zijn actieradius flink is verhoogd.
Door het sporten staat Jan zelfs weer op de tennisbaan. Hij speelt elke week met Piet met wie hij intussen een vriendschap heeft opgebouwd.

Naar bovenDit jaar was hij fit genoeg om een lange reis door Zuid-Afrika te maken.


Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan