Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

De Swingende Zeeman

Logo https://mvlt.fnozorgvoorkansen.nl/de-swingende-zeeman

Naar boven


Salvatore Donnina (68) uit Sicilië was zeeman en belandde na een lange zwerftocht over de wereldzeëen in Rotterdam. 


Naar boven


Lavinia dos Santos (36) bezoekt Salvatore een keer in de drie weken. Ze luisteren samen naar elkaars favoriete muziek. Lavinia's leven in Rotterdam is, net als dat van Salvatore, het gevolg van een zeemansverhaal.

Naar boven


Lavinia en Salvatore zijn bij elkaar gebracht door Het Danspaleis: een organisatie die dansmiddagen organiseert voor ouderen. Voor sommige ouderen is het lastig om alleen op zo’n dansmiddag af te stappen. En anderen hadden naast het dansen behoefte aan een goed gesprek. Zo ontstond ‘Een Praatje en een Plaatje’: een jonge buurtgenoot bezoekt met een draagbare platenspeler een oudere thuis. Ze draaien muziek en maken een praatje.


Naar boven


Maar hoe is het zo gekomen dat de Siciliaanse zeeman, die een leven kende vol reizen, swingen en plezier, zich nu regelmatig eenzaam voelt en opziet tegen een middagje dansen in de stad?

Dit is Salvatore's verhaal.

Naar boven


Salvatore wordt in 1948 geboren op Sicilië. Zijn ouders zijn zó druk met hun kruidenierswinkel dat de kleine Salvatore meer tijd doorbrengt bij de kinderloze buurvrouw dan bij zijn ouders.

Zijn vader heeft bij de marine gediend en daarom mag Salvatore op zijn 12e naar de Zeevaartschool in Venetië.

Naar boven


Na zijn opleiding werkt Salvatore op de grote vaart tussen China, Amerika, Afrika en Azië. Het is hard werken op zee en hard feestvieren aan wal. "Goed eten, dansen en lol trappen met de vrouwtjes."

Salvatore verdient geld "als water". Als zijn broer en zus, die nog op Sicilië wonen, geld nodig hebben, springt Salvatore bij.


Naar boven

"Ik heb allerlei dansen gedaan. Vroeger als er muziek was, dan zat ik nooit stil. Dan was het net alsof ik een pepertje in mijn kont had."

Naar boven


Na 10 jaar op de grote vaart ontmoet Salvatore de Rotterdamse Leen en is op slag verliefd.
 Het is wederzijds, maar Leen wil wél dat hij stopt met varen. Salvatore kiest voor Leen en vindt werk als lastman in de haven. Samen krijgen ze drie dochters: Giuseppina, Gabriella en Anna Maria. Salvatore is sportief: hij danst tango, doet aan karate, duiken en rijdt in een wielerploeg.

Naar boven

Uiteindelijk houdt Salvatore meer van avontuur en Leen van vastigheid. Het huwelijk loopt op de klippen en tot Salvatore's ontzetting gaat Leen samenwonen met een van zijn vrienden.

Naar boven


Salvatore vindt werk als facilitair medewerker bij de Rotterdamse brandweer. In 2001 wordt hij in zijn dienstauto aangereden door een tram. Salvatore ligt een week in coma met een schedelbasisfractuur en houdt blijvend een lichte verlamming aan zijn linkerzijde. Na drie maanden in het ziekenhuis begint het revalideren in een rolstoel. "Het revalideren was zo zwaar, ik dacht soms: 'was ik maar ónder die tram gekomen’. "

Naar boven

Inmiddels is Salvatore weer actief: hij schildert, fotografeert en volgt de ontwikkelingen in de wereld op de voet van achter zijn computer. "Maar dat zijn wel hobbies die je alleen doet."

Naar boven


De breuk met Leen en het ongeluk hebben Salvatore veranderd. "Vroeger was ik makkelijker met het aangaan van vriendschappen. Tegenwoordig ben ik meer op mijn hoede."  Salvatore voelt zich regelmatig eenzaam. Hij heeft geen contact meer met zijn ex-vrouw en zijn dochters.

Naar boven


Vandaag komt Fleur van Het Danspaleis Salvatore en Lavinia ophalen om naar een dansfeestje van Het Danspaleis te gaan. Voor Salvatore zal het de eerste keer zijn, maar omdat hij Lavinia kent en zij bij hem thuis vertrekken, voelt hij zich comfortabel genoeg om de stap te zetten.

Naar boven


Fleur heeft Lavinia en Salvatore aan elkaar gekoppeld. Omdat ze bij elkaar in de buurt wonen, ze allebei dol op muziek zijn, én omdat Lavinia's vader ook zeeman was, zoals veel Kaapverdianen die naar Rotterdam kwamen.

Naar boven

Naar boven

Naar boven


De flexibiliteit die hij in Lavinia ziet, is Salvatore zelf verloren. "Ja, Salvatore is geen makkelijk mens", aldus de oud zeeman. 

Naar boven


Maar het contact met Lavinia en de muziek geeft Salvatore een prettig duwtje in de rug om weer in beweging te komen op de dansvloer.

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan