Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

De Vechter

Logo https://mvlt.fnozorgvoorkansen.nl/de-vechter

Naar bovenRia Zwart (75) groeide zorgeloos op in een beschermde Shell compound op Curacao. Elke dag at ze tropisch fruit en deed ze aan wedstrijdzwemmen. Na een bewogen leven woont Ria vijftig jaar later in 2016 al twee decennia alleen in Arnhem.

Naar boven

Ze voelt zich fysiek en mentaal erg zwak. De situatie wordt eerder slechter dan beter.

Naar boven

Dan hoort ze over een nieuw initiatief voor ouderen. Ze besluit het erop te wagen.

Dit is haar verhaal.

Naar boven

Naar boven

Op haar 18e verhuist Ria met haar ouders van Curacao naar Beverwijk in Nederland. Ria had plots geen vrienden meer. Ze trouwde uiteindelijk met de buurjongen, maar dat dat huwelijk liep op niets uit. Ria verbrak de relatie en vond een baan met leuke collega’s in Den Haag. Door het rijke sociale leven bloeide ze op. Ze ontmoet Bob, een leuke man waar ze twee kinderen mee krijgt.

Naar boven

Na 20 jaar gingen ze uit elkaar en Ria bleef alleen in het huis wonen. De jaren erna namen haar fysieke en psychische klachten toe en voelde ze zich steeds meer alleen. ‘Een vrouw alleen wordt niet snel ergens uitgenodigd’.

Naar boven

Ze kreeg darmproblemen, aangezichtspijn, migraine en depressies. Ze kon niet meer zwemmen. Dokters hadden er geen verklaring voor. Het overlijden van haar moeder was een dieptepunt. ‘Ik zag er niet meer uit, het ging slecht met mij.’

Naar boven

Via een studievriendin van haar dochter hoorde Ria over Ons Raadhuis in Velp. Een plek speciaal voor ouderen om elkaar te ontmoeten en samen dingen te ondernemen. Het zou een stap richting de weg opwaarts kunnen zijn, maar de eerste stap moest wel van Ria zelf komen.

Naar boven

"Elke ochtend in bed voelde ik mij zo moe. Maar dan zei ik: ik wil het, ik kan het en ik wil naar Velp.

En als ik dan in Ons Raadhuis was, bij al die mensen en activiteiten dan was het zo fijn. Ik had wel pijn maar het was zo fijn om alle warmte te voelen."

Naar boven

'Hier doen we dingen die ik echt interessant vind: lezingen, Tai Chi, Yoga, boetseren, zingen, muziek maken en zelfs dansen.' Ria ontdekte dat ze een tekort heeft aan vitamine B12. Mogelijk veroorzaakt dit al langere tijd problemen.

Naar boven

Naar boven

Naar boven'Ik zeg nu ook tegen iedereen: ‘ik ga ervoor!’
Ik ben laatst voor het eerst weer met de trein naar mijn dochter gegaan om daar mijn verjaardag te vieren. En mijn ex-man Bob zegt: ‘je bent zo veranderd sinds je bij Ons Raadhuis komt’.'

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan