Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Het bloemenmeisje

Logo https://mvlt.fnozorgvoorkansen.nl/het-bloemenmeisje

Naar bovenDe Duitse Rosemarie van Unen (81) werd ooit als jong model uitgenodigd naar Nederland te komen om op de praalwagen plaats te nemen tijdens een jaarlijks bloemencorso.

Naar bovenZe ontmoette de Nederlandse purser Paul en na een periode van briefwisselingen en wederzijdse bezoeken begon hun leven samen waarin Rosemarie zeven talen leerde, tai chi- en yogaleraar werd en de hele wereld over reisde.

Naar bovenMaar op latere leeftijd kwam Rosemarie er alleen voor te staan: ze verloor haar echtgenoot, kreeg een tia, zware hartklachten en een ernstig ongeluk met haar elektrische fiets. Haar wereld werd steeds kleiner. Tot ze de uitnodiging ontving om aan te schuiven aan de eettafel van een jong gezin uit de buurt.

Dit is haar verhaal.

Naar boven

Naar bovenRosemarie eet één keer in de drie weken mee met Nienke, Jos en hun drie kinderen. Omdat ze slecht ter been is, haalt Nienke haar op met haar auto.

Naar bovenZe zag in de plaatselijke krant vier jaar geleden een advertentie voor 'Eet Mee! Vaste Gast'. Een initiatief van stichting Eet Mee! waarbij een oudere buurtgenoot als regelmatige tafelgenoot aan een eetadres gekoppeld wordt. Na een intakegesprek werd Rosemarie gekoppeld aan een gezin met een Duits sprekende moeder.

Naar bovenRosemarie herinnert zich de eerste avond nog goed.
“De vrouw des huizes had geen tijd gehad iets te koken en zei: ‘ik scharrel wel iets bij elkaar.’ Vervolgens kwam ze met de heerlijkste lekkernijen aanzetten."

Naar bovenEen andere keer had ze geen zin om te koken en nam Rosemarie mee naar een populaire pizzeria. "Het was er stampvol met studenten, ik kon de menukaart niet lezen en geen woord verstaan van het gesprek. Maar wat wás het gezellig!"

Naar bovenOp dit moment eet Rosemarie regelmatig mee met twee gezinnen bij haar in de buurt.

Naar boven

Naar bovenVroeger reisde Rosemarie met haar echtgenoot de wereld over en woonde in verschillende landen. Ze leerde Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Engels en Nederlands spreken en werkte als lerares, vertaler, masseuse en yogalerares voor mensen met een beperking.

Naar bovenDoor een erfelijke  reuma-aandoening kan Rosemarie zelf nu minder makkelijk een wandeling of een fietstochtje maken. Haar Portugees is roestig omdat ze niemand meer heeft om de taal mee te spreken.

Naar boven"Mijn leven wordt stiller en kleiner: ik verlies veel mensen aan de dood. Bij Jos en Nienke is de sfeer altijd vriendelijk. Ik ben autoritair opgevoed en moet daarom vaak lachen om de ontspannen sfeer bij Jos en Nienke, zeker hoe ze omgaan met de kinderen."

Naar boven"Als ik mijn agenda doorblader en ik zie staan: eten bij Nienke en Jos, dan ga ik zitten, steek waxinelichtjes aan, doe mijn ogen dicht en zeg ik: dankjewel en stuur ik hen goede energie. En dan hoop ik dat ze dat op een of andere manier voelen."

Naar bovenRosemarie wil niet altijd praten over kwalen en de dood. Ze wil ook lachen en filosoferen over het leven. Ze houdt van taal en literatuur en vindt het prachtig dat ze ook wat van haar levenservaring en kennis kan teruggeven aan het gezin.

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan